torsdag 31 juli 2014

Norrbotten

Även här i Norrbotten har det blivit en del utflykter, nu med bil, till olika badplatser i sommarvärmen 2014.
En lördag åkte A och jag buss till Flakasand Rock & Blues Festival. Festivalen inleddes med en ordentlig regnskur, men sedan kom solen fram igen och från scenen döpte Ronny Eriksson om festivalen till "Flakasand Water Festival". Halv tre på morgonen stod vi och lyssnade till Lisa Lystam Family Band, en ny riktigt bra grupp, och det var helt ljust ute. Det är roligt att upptäcka något nytt i musikväg, speciellt live och dessutom på Flakasand.

Idag plockade jag och pojkarna blåbär i ett skogsparti mellan gångvägarna. Fortfarande varmt men lite svalare än tidigare. Inatt öste regnet ner. Rallarrosen blommar i grönskan. Och imorgon är det första augusti.

måndag 14 juli 2014

Sommarutflykter




Jag har börjat se över ett manuskript som innehåller både lyrik och prosa. Ser i anteckningar, dateringar att jag skrev på de texterna tidigare 2010 och hösten 2012. Olika perioder och årstider. Det är ett manus som jag tänker fortsätta skriva på den här sommaren. Texter i det korta formatet, förmodligen.

I veckan gjorde vi en del cykelutflykter. Hittade vägar mot Bredäng och Sätra. I Bredäng hölls en festival för barn och ungdomar. 127-festivalen. Varmt och soligt. Inga regnskurar heller idag, som väderprognosen talade om.

Litegrann har jag sysslat med skrivandet. Och läsning. Ikväll, medan Tyskland spelade mot Argentina i finalen på Fotbolls-VM, läste jag ut en bok av Lena S. Karlsson med intervjuer med 34 svenska författare. Många intervjuer från 90-talet och början av 00-talet. Vissa intervjuer tyckte jag mig känna igen, har kanske läst dem i tidskrifter. Liv dröm dikt, heter boken som gavs ut 2007 (Carlsson Bokförlag). Och Tyskland vann Fotbolls-VM.

lördag 5 juli 2014

K special


Juli månad. Om dagarna gör vi en del utflykter. På kvällarna lite skrivande, mest dessa bloggposter. Fotbolls-VM rullar i teve. Ser på matcherna ibland. Om man vill se ett kulturprogram: På SVT Play kan man se dokumentären Vivian Maiers okända bildskatt, som är en fascinerande historia om en fotograf.

onsdag 2 juli 2014

Litterära karaktärer



 
Frank Bascombe i den amerikanske författaren Richard Fords romaner "Sportjournalisten", "Självständighetsdagen" och "Som landet ligger" har jag följt i nästan tjugo år. Har läst Fords romaner där Frank Bascombe är huvudperson och följt hans karriärer som författare, sportjournalist och fastighetsmäklare i USA.

Frank Bascombe blir bekant genom att handlingen kretsar så mycket kring honom genom alla dessa sidor och år. Även om jag nu inte ser honom så tydligt framför mig. Men där är han, i romanerna, i fiktionens värld som speglar den verkliga världen.

Jag kollade i mina bokhyllor. Kan minnas karaktärer i Gustaf Rune Eriks noveller; paret i novellen "Hänryckningens tid" (1944) där mannen är uppgiven och vill ligga på soffan i lägenheten medan hans fru vill ut i sommaren.
 
Vissa karaktärer blir tydliga, kanske för att konflikterna är tydliga. Och att karaktärerna talar till mig som läsare. Paret i Lars Ahlins novell "Kommer hem och är snäll" minns jag också (skrev för tio år sedan ett opublicerat filmmanus efter den novellen).
 
Jag försöker lära känna mina karaktärer då jag själv skriver. Har inte karaktärerna klara från början utan låter dem börja agera och får på så sätt syn på dem, steg för steg. En bild av en karaktär kan finnas, men bilden fylls ut. Nu har jag skrivit många noveller och då gestaltas en karaktär på ett mindre antal sidor, tecknas i en situation mer direkt. Sedan återkommer karaktärer i olika noveller och om novellerna nu ordnas i samma bokmanus så har man i vissa fall lärt känna dem tidigare i manuset.
 
Det är intressant med karaktärer som man följer under en längre tid.
 
(2012-10-11)

tisdag 1 juli 2014

Jayne Anne Phillips


I författaren John Harveys blogg hittar jag en post om Jayne Anne Phillips och en länk till en artikel i en tidskrift som heter BOMB Magazine. Det är ett samtal kring Phillips roman Shelter som utkom 1994 och i svensk översättning av Mats Hörmark har titeln Sommarlägret. Jag läste den romanen på 90-talet. Har läst det mesta av Jayne Anne Phillips romaner och noveller som utgivits på svenska. Det började med att jag läste Svarta biljetter, samlingen med noveller och kortprosa, sommaren 1987 och lite senare romanen Maskindrömmar. Svarta biljetter har jag läst om i mitten av 00-talet och uppfattade den även då som en samling starka texter. I Amerika fanns det möjligheter, och gör kanske även idag, för författare att publicera noveller i tidskrifter. Så det finns flera framstående novellister från Amerika, till exempel Richard Ford, Tobias Wolff och Jayne Anne Phillips. Och Raymond Carver är välkänd i Sverige.

 

Nu ser jag att Jayne Anne Phillips är aktuell med en ny bok. Den senaste romanen av Phillips som jag läste är den starka  Lark & Termite.

 

Tidskriften BOMB Magazine har publicerat många artiklar, om konst och musik bland annat, genom åren. Det finns mycket att läsa i arkivet på hemsidan.