torsdag 8 december 2016

Genomgång av texter

Under det här året har jag gått igenom en stor del texter som jag skrivit, från slutet av 80-talet och fram till nu. Handskrivna, maskinskrivna och datorskrivna sidor som samlats i kartonger och pärmar. I våras började jag försöka få ordning på alltihopa. Vad för berättelser finns där? Lyrik? Dramatik? Några artiklar? Nu har jag skrivit in en hel del i datorn och försöker få ordning på filerna. Bra att det görs, för nu finns det något att utgå från i mitt skrivande.

måndag 24 oktober 2016

Vid forsen


Om sommaren vid forsen. Forsen där man fiskar, där man drar not och håvar.
 Han stannar på stranden intill viken. En brant sluttning på andra sidan älven. Mellan tallarna skymtar en stuga. Myggen surrar. Forsen till vänster. Älven. Han går över stenarna, in mellan sälgsnåren. En eldplats mellan ett par bänkar. Skugga, kväll. Det är längesen han var här. Åratal. Han följer snart stigen runt udden, uppför sandsluttningen, upp mellan tallarna, åter till grusplanen där cykeln står parkerad.
 Han sätter sig på cykeln, viftar undan några myggor, och trampar tillbaks längs grusvägen.

onsdag 5 oktober 2016

Två haikudikter

Parken och vinden
som blåser genom träden
Påminner om höst

Gula löv mot den
blå himlen i förorten
Oktobers början

onsdag 21 september 2016

Skurup, augusti 2016





I början av augusti deltog jag i en skrivpedagogisk inspirationsvecka på Skurups folkhögskola. En givande vecka med samtal om litteratur och skrivande, läsning och några skrivövningar, och promenader i omgivningen.

tisdag 30 augusti 2016

Irländsk litteratur

Igår kväll lyssnade jag till Anne Enright, författare från Irland, som samtalade med radiojournalisten Gunnar Bolin på Internationell Författarscen, som drog igång höstsäsongen, i Kulturhuset, Stockholm. I somras läste jag en av Enrights tidigare romaner: Den glömda valsen. Nu är hon aktuell med romanen Den gröna vägen. Snart ska jag läsa den. Jag blev nyfiken på vad för slags berättelse det är. Men först ska jag läsa klart en roman av en annan irländsk författare: Ulysses av James Joyce. Det blir mycket Irland i läsväg.
Jag minns att det på 90-talet publicerades en del irländsk prosa i svensk översättning. Dermot Bolger bl.a. Stephen Farran-Lee och Ola Larsmo skrev en bok som jag läste om ny irländsk litteratur: Joyce bor inte här längre.
Anne Enrights romaner, det jag nu läst och hört, utspelar sig i nutiden, och några decennier tillbaks i  tiden. Hon läste upp en scen, ur sin nya roman, som utspelar sig 1980. Det är också ny irländsk litteratur.
Klassiker och det som skrivs idag, där finns mycket att utforska.

lördag 27 augusti 2016

Norrländsk novellfilm

Igår kväll såg jag en kortfilm med titeln Bröder i midnattssol på SVT Play. (Jag hittade den efter att ha sett ett avsnitt, som jag tidigare missat, av Musikbranschens verkliga stjärnor, denna gång om hiphop och sampling.)

Jag ser Bröder i midnattssol som en novellfilm, i norrländsk miljö. Kortfilmen ingår i en serie på SVT. Kan ses på Play fram till 7 september.

söndag 14 augusti 2016

Fyra haikudikter

Över fälten ljus
vinden sval denna morgon
augusti nu

En väg på fältet
leder till träddungen där
ett hus döljer sig

Vinden doftar höst
och snart faller regnet ner
i gräsets svalka

                               ***
Solen sjunker ner
bakom huset på fältet
där någon snart bor

lördag 30 juli 2016

Kalix-Stockholm-Skurup

Åter i Stockholm efter en vistelse hemma i Kalix. Som vanligt skriver och läser jag. Just nu Svetlana Aleksijevitjs Zinkpojkar. Jag tänker läsa fler av hennes böcker!

Nästa vecka är det dags för skrivpedagogisk inspirationskurs på Skurups folkhögskola.
Snart augusti.

söndag 26 juni 2016

Tornedalsböcker

Tack vare min blogg kunde jag återpublicera mina artiklar från NSD om böcker från Tornedalen: Hilja Kallioniemis Ett år i Järvi och Henning Buchts Där svenskt och finskt mötas.
Det är fem år sedan de inläggen publicerades här på bloggen. Jag länkar till texterna.

måndag 20 juni 2016

Genomgång

Nu har jag gått igenom en stor del av de äldre manuskripten. Dags att skriva nytt.

fredag 10 juni 2016

La Gomera, oktober 2015


En promenad i bergen på La Gomera.

söndag 22 maj 2016

Skrivperiod

Jag har den senaste tiden gått igenom äldre manuskript, främst texter som jag skrivit från 1990-talet och framåt, för att se vad jag har skrivit och vad jag kan skriva nu.

onsdag 20 april 2016

Bob Dylan, Stockholm Waterfront, 5 oktober 2015


 
Underbart! tänkte jag efter gårdagens konsert.
Det var få äldre låtar i setlistan, mycket från de senaste skivorna. Dylans röst ligger också numera i fas med sångerna på albumet Shadows In The Night. Det är inte längre den utslitna hitparaden som gäller, utan nu är det croonern och den äldre bluesmannen som framträder. Till en början sjunger Dylan något oroväckande kraxigt, men efter hand sjunger han upp sig. Där finns även antydningar till danssteg. Och leenden.

 
Tangled Up In Blue, låter inspirerad. Och Pay In Blood, från Tempest, är spännande. Jag gillar att han spelar flygel, sittande. Det är magiskt, får man väl säga, att höra versionen av Blowin’ In The Wind som framförs som första extranummer. Love Sick är avslutande extranummer.

Ett stort plus till arenan Waterfront. Bra ljud, man sitter bekvämt och det är fin miljö. Man kan ta sig en öl.
Konserten hade en paus i mitten, vilket också var skönt.

 
Det blir nästan en känsla av att han sjunger Blowin’ In The Wind som någon annan artists låt från längesedan (kanske en känsla som uppkommer efter att ha hört alla sånger från andra artister som Sinatra och Irving Berlin), trots att mannen som skrev den klassikern en gång i tiden faktiskt sitter där vid flygeln.

 
I en glipa i scendraperiet bakom scenen ser jag Dylan och bandet gå i trappan med fönstren mot Stockholmstrafiken i bakgrunden.
Det är bara att lyfta på hatten.

tisdag 19 april 2016

Ulf Lundell, Gröna Lund, 28 augusti 2015


 

Fredagen den 28 augusti var jag på Gröna Lund och såg en konsert med Ulf Lundell. Den senaste spelningen med Lundell jag sett var på Skansen 2009. Vilken Lundell-konsert i ordningen var det här?
Första konserten var på Pite havsbad sommaren 1985, med Stefan H. Vi var på hemväg från 5-dagars i Falun. Det var Springsteen på Ullevi-sommaren, och det var Live Aid-sommaren. Dire Straits gjorde succé med Money for Nothing. Man lyssnade på musik i ”bergsprängare” och freestyle. Lundell var ute på sommarturné, för första gången på tre år. Han sommarturnerade inte så ofta då. 1982, och sedan 1985. Den vassa eggen släpptes till hösten.
Nu är det trettio år sedan.
På Gröna Lund gör Lundell och bandet en mäktig version av just den titellåten: Den vassa eggen. Jag står på asfalten, lite i utkanten av den stora publiken, och lyssnar i närmare tre timmar. En fin version av Evangeline framförs. Även den låten från 80-talet. 1988. Också en titellåt, från albumet som kom den hösten -88. Då såg jag Lundell spela i sporthallen i Luleå, det var i november och första snön hade lagt sig i Norrbotten. Vi (orienterarna i OK Vargen) åkte med bil från Kalix till Luleå.
Vad hände sedan? Nästa Lundell-konsert jag såg var på Cirkus tio år senare, i november 1998, en annan tid. Och då Lundell spelade på Myrsjöns festplats i Orminge i augusti året efter så var A och jag där. Och likaså på Skansen 2002 och 2003. Nu var det tätare mellan sommarturnéerna. År 2006 var jag också på Skansen och såg en spelning. Och hösten 2008 såg jag en av Unplugged-spelningarna, återigen på Cirkus. En Unplugged-spelning som blev allt mer elektrisk, (trots att en säkring gick vid konsertens inledning).
Jag gillar Poker i Karibien, från senaste skivan: Trunk.
Första konserten över huvud taget, med någon artist, som jag ser på Gröna Lund (om man inte räknar en stund Kurt Olsson med Damorkestern i maj 1989, innan vi tre kamrater för övrigt skulle gå vidare till en Bob Dylan-konsert i den nybyggda Globen).
Speciellt med en konsert på nöjesfältet där berg och dal-banan och Fritt fall fortfarande är igång långt in på kvällen.
Sedan mörkt, svalare och fullmånen som lyser över scenen.
Jag letar mig hemåt.

söndag 17 april 2016

Stockholms litteraturmässa


 
I går besökte jag Stockholms litteraturmässa som hölls för första gången i Kulturhuset, Stockholm. En av programpunkterna hette Att vara skrivande i Norrland. Författarna Malin Nord och Elin Olofsson samtalade om skrivande, hur det är att använda sin uppväxtmiljö, sin hemtrakt i Jämtland i sitt skrivande. Samtalet byggde på en mailkonversation som Malin Nord och Elin Olofsson tidigare haft och som finns publicerad i senaste numret av tidskriften Provins. Det var ett intressant samtal att lyssna till, och jag tror att det kommer fortsätta. Författare söker sina förhållningssätt till verkligheten, till verkliga människor och miljöer. Kommer någon i min hembygd att känna igen sig när jag skriver det här? Hur kommer texten att läsas och tolkas? Det är tankar som jag känner igen.

 
Det var också roligt och givande att lyssna till panelsamtalet om Egenutgivningens nya vägar. Att författare låter trycka och ge ut sina böcker på egen hand är inget nytt. Litteraturhistorien är full av exempel på verk som författare har gett ut själva och som sedan räknas som klassiker. Men nu har tekniken gjort det enklare än någonsin att ge ut sin egen bok. Och det sägs att egenutgivningen ökar. Det var intressant att lyssna till bl.a. Theres K. Agdler, som driver sitt eget förlag, och andra paneldeltagare om olika förlag och om egenutgivning.

 
Lite senare i programmet lyssnade jag till samtalet om Sveriges roligaste litteraturkritik. Där talades det också om teknikutvecklingen, åtminstone till en viss del. Tidningarnas kultursidor, digitala tidskrifter och bloggar. Men också om tryckta tidskrifter och deras utrymme för recensioner. I de tryckta tidskrifterna är tempot lugnare än i dagskritiken. I tidskrifterna finns det mer tid och utrymme att ta sig an böckerna.

 
Jag hann också med litteraturpodden Skogarna som spelades in på plats i Biblioteket Plattan. Roligt att Andrea Lundgren tog upp Djuna Barnes Nattens skogar på bordet. Den romanen har jag länge tänkt läsa. För Nattens skogar är väl en roman? I vår bokhylla hittar jag en novellsamling av Djuna Barnes: Natt bland hästar. Ännu en bok att läsa!

 
Vad mer? Ett samtal om kinesisk poesi och översättning pågick senare på eftermiddagen i Biblioteket Film & Musik. Jag lyssnade på en del av det samtalet.

Det var många förlag och tidskrifter som ställde ut i en av salarna på plan 3. Tidskriften Provins, Ellerströms, Sadura och många andra.

söndag 31 januari 2016

Skrivpedagogisk inspirationskurs

I augusti deltar jag i en skrivpedagogisk inspirationskurs som hålls vid Skurups folkhögskola. Under 2012/13 gick jag skrivpedagoglinjen på samma skola.

Kreativt skrivande, dess villkor och utmaningar

I maj 2015 deltog jag i en konferens om kreativt skrivande vid Linnéuniversitetet i Växjö.
Under en recitationskväll som hölls på Det fria ordets hus i Växjö läste jag ett utdrag ur den roman som jag just nu arbetar med (på kvällar och helger).