torsdag 16 november 2017

Richard Ford, Kulturhuset, Stockholm, 7 november 2017


Tisdag den 7 november framträdde den amerikanske författaren Richard Ford på Internationell författarscen i Kulturhuset i Stockholm. På scenen samtalade Richard Ford med Hans Olav Brenner, som är programledare för ett bokprogram i Norge. Richard Ford är aktuell med en bok om sina föräldrar: Mellan dem. Boken är översatt till svenska av Nille Lindgren (som satt på första raden i publiken).

Det blev ett drygt en timme långt samtal om minnen, vänskap och skrivande. Richard Ford har skrivit sedan han var ung. Han har även provat en del andra yrken. Yrkeserfarenheter som jag tror märks i hans berättelser som belyser det amerikanska samhället. Fords romankaraktär Frank Bascombe, som man kan följa i en rad böcker, arbetar t.ex. som sportjournalist och fastighetsmäklare. Den realism som Richard Ford skrev i sina första böcker kom att kallas dirty realism.

Richard Ford skriver även artiklar för olika tidningar, om Trump och USA i DN, eller om Bruce Springsteens självbiografi i The New York Times.

Jag läste romanen Sportjournalisten och novellsamlingen Vinterfiske redan i början av 90-talet, när Fords författarskap introducerades på svenska, och har följt honom sedan dess. Snart ska jag läsa Kanada!

För tio år sedan var jag senast och lyssnade till Richard Ford i Hörsalen på Kulturhuset. Jag skrev om den kvällen i det här blogginlägget. Den gången samtalade Richard Ford med Daniel Sandström. Ford har besökt Kulturhuset även 2014, och höstens besök sägs vara en fortsättning på det samtalet. Det är en fin tanke: ett samtal som fortsätter, som pågår genom åren.

måndag 23 oktober 2017

Kulturartiklar i NSD

Idag är det precis 30 år sedan jag publicerade min första kulturartikel i NSD, om Hilja Kallioniemis bok Ett år i Järvi. Jag skrev fyra artiklar på NSD:s kultursida under 1987-88. Efter artikeln om Ett år i Järvi skrev jag om Henning Buchts Där svenskt och finskt mötas, om Greenpeace Magasin och om Ernest Hemingway.

Här är en länk till Tidigt 30-tal i Tornedalen.

tisdag 10 oktober 2017

Sommarmötet


I år hölls Norrländska litteratursällskapets sommarmöte på Samernas utbildningscentrum i Jokkmokk/Jåhkåmåkke. Det var i månadsskiftet juni/juli. Jag deltog i sommarmötet för första gången. Och det var mycket givande. Fint väder var det också. Solen sken hela helgen. Jag tog sommarens första bad i Talvatissjön. Det kunde jag göra i Jokkmokk, ta en simtur! Efter den svala inledningen på sommaren både i söder och norr.

Sällskapet hann med mycket under sommarmötet. Annica Wennström och Anne Wuolab höll skrivworkshoppar. Det bjöds på musikframträdanden och uppläsningar, bl.a. med jojkaren Katarina Rimpi och musikern Mandy Senger, och den samiska skribent- och litteraturföreningen Bágo. På lördagskvällen släpptes ett nytt nummer av tidskriften Provins och Fanny Lindgren höll föreläsningen ”Att följa björnen”. Och Norrlands litteraturpris delades ut, i år till Ann-Helén Laestadius för ”Tio över ett” i kategorin barn- och ungdomslitteratur och Lina Josefina Lindqvist för ”Skarv” i kategorin vuxenlitteratur.

På öppen scen samma kväll läste jag ett utdrag ur mitt romanmanuskript som är under arbete.

Vi besökte även Ájtte och den fjällbotaniska trädgården. Jag promenerade runt Talvatissjön och i samhället. Jag har många minnen från Jokkmokk. Jag har varit på vintermarknaden några gånger, senast 1992. Och jag har varit i Jokkmokk på sommaren och hösten också, förr om åren. Jag känner igen mig.

torsdag 7 september 2017

Norrländska litteratursällskapet

Här i nättidskriften Skrået berättar Anna-Clara Tidholm om Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr. En lång historia. Följ länken och läs berättelsen.

onsdag 5 juli 2017

Sommarläsning, då och nu

I bokhyllan ser jag ett uppochnervänt exemplar av August Strindbergs Hemsöborna. Den romanen läste jag i sommarstugan 1987. Det var svalt väder, det regnade, ungefär som idag.
Hemsöborna skrev Strindberg i Sydtyskland år 1887. Han längtade hem till Sverige och Stockholms skärgård, har jag läst i litteraturhistorien. Jag minns teveserien, som ibland sänds i repris, med Allan Edwall och Sif Ruud som Carlsson och madam Flod.
Den sommaren, några dagar i stugan i Nikkala, läste jag också George Orwells 1984. Dystopin som Orwell skrev 1948.
Den här sommarens läsning är Lawrence Durrells Alexandriakvartetten, i en volym. Nära tusen sidor text som räcker länge.

torsdag 22 juni 2017

Bokbussen

Jag minns att bokbussen stannade på Kvarnvägen.
Vi sprang dit, vi sprang in i bussen. Lånade Tintin och Familjen Hedenhös och Lucky Luke och Bröderna Dalton och alla de andra barnböckerna som fanns och var populära i slutet av 1970-talet. Bokbussen var röd och vit och kom från kommunen.
Jag minns att jag väntade på bokbussen, att jag satt med fötterna på soffan, satt på köksbordet och såg på väggklockan. Snart skulle bokbussen komma. Jag tror att jag hade en plastkasse (kanske med en Domuslogga på?) redo att fyllas med böcker. Jag hade lånekort. Solen sken. Bokbussen stannade vid lekparken.
Nu är det sommaren 2017 och man har lagt ny asfalt på gågatan. Den gamla asfalten ligger i högar vid en grävmaskin i lekparken.
Sedan byggdes Djuptjärnsskolan, sedan fanns en biblioteksfilial i skolan, skolan vid Konsum.

måndag 29 maj 2017

Sommarmöte i Jokkmokk


I månadsskiftet juni/juli åker jag till Norrländska litteratursällskapets Sommarmöte i Jokkmokk.

tisdag 21 mars 2017

På hemväg


På hemväg

förbi husen

där kompisarna bodde.

Går längs snövallarna

en kväll i mars

under fullmånen

som lyser

bakom talltopparna.

Filmen börjar här

i dessa kvarter.

Scen som läggs till scen

i ännu ett

svart vaxdukshäfte.

Jag går hemåt,

mot gatan där jag bodde.

 

(20/3-08-27/3-11)

torsdag 2 mars 2017

Sommaren 2001


Älven i juni.

Virvlarna på vattnet.

Vid stranden

blommar häggen.  

Jag åker över bron

genom barndomens landskap,

cykelvägen, vägen hem.

 

Längesen

jag var här i juni.

Vi får en andra försommar

i år.

Här långt norrut.

 

Bodde här en gång

pojken som var jag.

Nu är jag mannen

som återvänder hem

ännu en sommar.

Tillbaks i denna trakt

efter femton år

söderut.

torsdag 26 januari 2017

Publicerade noveller och prosastycken


Såhär i början av året, efter all genomgång av texter under förra året, gjorde jag en förteckning över mina noveller och prosastycken som publicerats utanför bloggen. Jag ser ”Kanotfärden” som trycktes i tidskriften Provins nr 2, 1989. Jag ser ”Fragment”(1989) som trycktes i vår skrivarkursantologi Ordskred på Åsa folkhögskola 1990 och senare i Tidskriften 90TAL nr 2/3 maj 1991. I antologin Ordskred finns också mina texter ”Rast” och ”Lada”. Jag minns ”Åter i norr” från en uppläsning hösten 1990. ”Har du sagt något till din morsa än?” är min radionovell från 1993. ”På hemväg” publicerades i ungdomstidningen Kult 1996. ”Paret på stranden” publicerades först här på bloggen 2009, men sedan i nättidskriften eProvins 2011. ”Vägen söderut” publicerades i eProvins 2014.

Våren 2015 läste jag ett utdrag ur ett pågående romanprojekt vid en recitationskväll i Det fria ordets hus i Växjö.
Några av ovanstående texter har senare återkommit. ”Rast” finns med i en antologi som fackförbundet Kommunal gav ut 1997. En del texter har tagits med till uppläsningar. Några texter lästes upp innan de trycktes.

Nu i januari fortsätter jag skriva prosa, framför allt, just nu.