onsdag 24 februari 2021

Fler lästips

 

I januari 2019 läste jag Mannen i skogen. En biografi över Vilhelm Moberg, av Jens Liljestrand. Den biografin, som jag läste med stort intresse, har jag nämnt tidigare i bloggen. I januari det året läste jag även Sönder och samman. Om skrivandets strävan och läsandets lockelser, av Åke Lundqvist. I februari 2019 läste jag I arbetets utkanter, av Tomas Tranströmer, som verkligen är en bok om skrivande. Jag har skrivit om den boken tidigare. Det är en bok att återkomma till. I mars det året läste jag Litteratur i tid. Åtta kapitel ur tidens litteraturhistoria (2018), av Arne Melberg. Några fler böcker om litteratur och skrivande som jag har läst, första kvartalet 2019. Lästips. Som kanske kan vägleda i eget skrivande.

tisdag 16 februari 2021

Länk till en artikel om Norrländska litteratursällskapet/FC Norr

 

Jag hittade en artikel om Norrländska litteratursällskapet, av Karin Bernsprång, i Norrbottens-Kuriren den 17 mars 2017. Jag tycker att det är en bra beskrivning av verksamheten, så jag vill länka till artikeln. 2017 var jag med på sommarmötet i Jokkmokk. I mitten av 90-talet deltog jag i ett par av skrivarkurserna vid Medlefors folkhögskola. Och tidskriften Provins läser jag sedan många år. Läs artikeln i Norrbottens-Kuriren här.


onsdag 10 februari 2021

Några böcker som jag läste under hösten 2020

 

Även under hösten läste jag några böcker om skrivande och litteratur. Hemingways Döden på eftermiddagen har jag nämnt tidigare i bloggen. Jag ville se om Hemingway säger något om skrivande i den boken. Mest handlar det om tjurfäktning.

 

I september läste jag Campo Santo av W.G. Sebald. Mycket om litteratur. Jag läste När en ängel går genom scenen, essäer av Jon Fosse, i översättning av Marie Lundquist (10TAL Bok). Fosse är kanske mest känd som dramatiker, men han har också skrivit inom andra genrer, prosa och lyrik.

 

I december läste jag Tala för det gröna i lövet. Ekopoesi som estetik och aktivism (2018), av Peter Degerman. En bok som tar upp ekopoesin, från beatpoeten Gary Snyder och hans tidigare dikter fram till nutidens svenska poeter. Jag hittade den boken på Stadsbiblioteket i Stockholm, lånade och läste. Boken ger en bra bild av ekopoesin.

lördag 6 februari 2021

Fler böcker om litteratur och skrivande

 

I somras läste jag ett par andra böcker om skrivande som jag också kan nämna här på bloggen. Det var Tag och skriv! Fjorton författare om sitt skrivande. Redaktör för den boken är Annica Nordin. Läste även Brev till en ung poet, av Rainer Maria Rilke, i ny översättning av Leo Hallerstam. Ser att jag också läste Skrivliv. Från första boken till första barnet, av Gun-Britt Sundström. Den boken hör till böcker om litteratur och skrivande inom den självbiografiska avdelningen, som jag tog upp i det tidigare inlägget. Det var i juli. I augusti läste jag En sommar med Baudelaire, av Antoine Compagnon. Tyckte att den passade bra som sommarläsning, förstås. I augusti läste jag även Anneli Jordahls essä Orm med två huvuden. Jordahls bok handlar verkligen om skrivande och litteratur, och jag läste den med stort intresse. Det blev mest en uppräkning av namn och boktitlar här från min sida, men jag tänker att det kan fungera som lästips. Det här inlägget anknyter till det förra.

onsdag 3 februari 2021

Böcker om litteratur och skrivande

 

Min läsning är varierad. Romaner, noveller, lyrik och facklitteratur. En av böckerna jag läste i januari 2020 var Så nära livet man kan komma av författaren och kritikern James Wood. Det är den andra boken jag läst av honom. Den första var Konsten att berätta. Wood skriver om litteratur, om skrivande och berättande, jag vill minnas med en klart personlig infallsvinkel. Jag har i alla fall läst båda de böckerna med stort intresse. Konsten att berätta har jag i hyllan och tänker att jag ska återvända till. Jag har med tiden samlat på mig en hel del böcker om litteratur och skrivande, som essäer, intervjuer och biografier. De ovan nämnda böckerna av James Wood, till svenska översatta av Staffan Söderblom, är ett par av dem. Förmodligen följer min läsning vissa spår. Det får jag återkomma till.