onsdag 18 december 2019

Skrivaråret 2019


Jag har lyckats hålla mig ganska väl till min skrivplanering under året. I januari publicerades min essä Resor på Inlandsbanan i Tidningen Kulturen. Sedan fortsatte jag att skriva på mitt romanprojekt. En del blogginlägg följer kortfattat skrivprocessen under våren. I somras reste vi norrut igen, till Abisko och Lofoten, och till Kalix. Jag var också med på Norrländska litteratursällskapets sommarmöte på Hola folkhögskola i Ångermanland. Där läste jag ett utdrag ur min roman, på öppen scen. Under hösten tog jag upp noveller en period, men den senaste tiden har jag skrivit mest på min roman. Nu om kvällarna fram till jul redigerar jag åter mitt manuskript. Det är ett skrivande som sträcker sig genom månaderna, och så måste det få vara.

lördag 9 november 2019

November 1989


Det är 30 år sedan Berlinmurens fall. För 10 år sedan skrev jag det här blogginlägget. Jag minns att jag läste Aftonbladet, såg tidningsbilderna, då i november 1989. Jag såg nog inte mycket på teve eller lyssnade på radio den hösten på Åsa folkhögskola. Nu skriver Wolfgang Hansson om sin rapportering från Berlin i Aftonbladet. Historien går vidare.

Våren 1990 reste vi med folkhögskolan till Krakow i Polen. Och den sommaren tågluffade A och jag i Östeuropa. Berlin, Prag och Budapest. I Berlin sålde man souvenirer i solen där muren tidigare stått. Vi satt i gräset, rörde oss mellan stadsdelarna i det nya Berlin. Nu är det 2019 och jag läser artiklar om Berlinmurens fall, och utvecklingen i Europa och världen tiden därefter. 1989 var ett historiskt händelserikt år, men det är nog först i perspektiv man ser det som tydligast, vilket kan låta som en självklarhet. Det är först i efterhand man ser berättelsen.

onsdag 30 oktober 2019

Om bloggen och skrivandet under hösten


I den här bloggen har jag skrivit inlägg och publicerat olika texter sedan oktober 2007. Det har blivit en rad texter i olika ämnen, men mest om litteratur och skrivande, ibland om musik och resor. Några texter är av dagbokskaraktär, och här finns även en del tidigare artiklar återpublicerade. Här finns också bilder, fotografier. Allt är ordnat under etiketter. Nu fortsätter jag, utanför nätet, med den läsning och redigering av ett flertal av mina prosaberättelser som jag har ägnat mig åt sedan i somras. Skrivtid mest på kvällar och helger.

söndag 4 augusti 2019

Uppläsning på Sommarmötet


Den 4-7 juli var jag på sommarmötet med Norrländska litteratursällskapet/FC Norr, i år på Hola folkhögskola i Prästmon, Ångermanland. Vid öppen scen på fredagskvällen läste jag ännu ett utdrag ur min roman, manuskriptet som jag har skrivit inlägg om här på bloggen under våren. Nu i veckan har jag återupptagit romanskrivandet, efter sommarens resor norrut, förutom Ådalen till Lofoten och till Kalix.

lördag 25 maj 2019

Skrivandet i maj och juni

Nu har jag återupptagit skrivandet på romanen. Ett romanskrivande som jag fortsätter med fram till midsommar.

lördag 18 maj 2019

Sommarmöte och skrivande

Även i år åker jag till Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norrs sommarmöte, som denna gång hålls på Hola folkhögskola i Prästmon, Nyland, Ångermanland den 4-7 juli.

Snart är det dags att se över mitt nyligen utskrivna manus.

fredag 10 maj 2019

Utskrift, maj

Sent i onsdags kväll gjorde jag en ny utskrift av min roman.

lördag 4 maj 2019

Tomas Tranströmer: I arbetets utkanter


I februari läste jag Tomas Tranströmers I arbetets utkanter, en bok som innehåller utdrag ur poetens arkiv. Boken ger intressanta inblickar i Tranströmers skrivprocess, hur en dikt kan se ut från utkast fram till tryckt dikt på boksidan. Jag minns att jag redan i slutet av 80-talet såg ett kulturprogram på teve där Tranströmer berättar om sitt skrivande. Det var 1989 i samband med utgivningen av samlingen För levande och döda. Den boken lånade jag senare i biblioteket på Åsa folkhögskola, där jag gick på skrivarkurs. Jag läste boken ganska snabbt, kanske en genomläsning under en kväll, men dikter i den samlingen följer fortfarande med mig, rader dyker upp i minnet. Det tror jag att många som har läst Tranströmer känner igen sig i.

När jag nu läser I arbetets utkanter, som också innehåller brev, får jag åter intrycket av att Tranströmer ofta delar med sig av tankar om sina dikter och om skrivprocessen. En skrivpedagogik och ett utbyte av tankar om skrivandet som ofta sker genom brev (som brevväxlingen med Robert Bly i boken Air Mail). Det är intressant att en poet talar om sitt skrivande. Jag återvänder ibland till Tranströmers dikter, och har under de senaste åren läst flera av hans haikudikter som ingår i några samlingar.

lördag 27 april 2019

Fortsatt skrivande


I veckan efter påsk har jag gått igenom ett annat manuskript, som också kan bli en roman. Snart återupptar jag den roman som jag ägnat mig åt under vintern.

En av de böcker som jag läser just nu är en novellsamling av Richard Yates: Elva sorters ensamhet. Noveller som inspirerar till novellskrivande!

lördag 20 april 2019

Förebilden


En ny länk här på bloggen. Förebilden skapar musik, låtar och skivor.

lördag 13 april 2019

April


Ett skrivpass blev det även denna lördag eftermiddag. Nu har jag snart gått igenom hela manuskriptet i datorn. Kyligt väder i Stockholm denna vecka, men en del solsken. April.

lördag 6 april 2019

Vår


Nu är det verkligen vår. Den litterära månaden april. Under hela vintern har jag skrivit på min roman. I början av hösten och i december skrev jag essän Resor på Inlandsbanan. Jag fortsätter med romanen under våren. Nu har jag gått igenom halva manuskriptet i datorn.

lördag 30 mars 2019

Skrivande och läsning, vecka 13


I veckan har jag börjat arbeta på manuskriptet i datorn. Några skrivpass har det blivit. Jag läser samtidigt en del annat, inte bara mina egna texter.

En av de böcker jag läser just nu är Ivar Lo-Johanssons roman Geniet, från 1948, som jag köpte i en antikaffär på Ringvägen i Stockholm våren eller sommaren 1997. Först nu läser jag den romanen. Samtidigt läser jag om Ivar Los självbiografiska berättelse Proletärförfattaren (1960), som till en del handlar om skrivandet av romanen Geniet. Det är en parallell läsning som jag tycker är givande.

lördag 23 mars 2019

Skrivandet, vecka 12

Snart är det dags att på datorn gå igenom manuskriptet igen.
Ett kort skrivpass i eftermiddag.

lördag 16 mars 2019

Skrivandet vecka 11

I helgen återupptar jag genomgången av romanen. Senaste skrivpasset var i tisdags kväll.

lördag 9 mars 2019

Vinterbild




Skidspåren löper 
genom skogen, vidare
bort och hem igen.

lördag 2 mars 2019

Utskrifter

I måndags kväll gjorde jag en ny utskrift av mitt romanmanuskript. Den förra utskriften är från oktober 2018.
Nu i mars månad fortsätter jag att gå igenom manuskriptet.

lördag 23 februari 2019

Skrivandet vecka 8

Nu har jag snart gått igenom mitt manuskript ännu ett varv.
Jag fortsätter med skrivandet i helgen.

lördag 16 februari 2019

Vecka 7

Även den här veckan har jag fortsatt att skriva på min roman. Varje kväll har något blivit gjort med manuskriptet. Idag lördag eftermiddag fortsatte jag med skrivandet, att redigera texten.

lördag 9 februari 2019

Läser Grupp Krilon


Jag börjar läsa Eyvind Johnsons roman Grupp Krilon (1941). Eyvind Johnsons författarskap har länge intresserat mig, men jag har inte läst så mycket, och nu var det många år sedan, i början av 90-talet. Jag minns att jag sommaren 1992 läste Örjan Lindbergers biografi om Eyvind Johnson. Den är uppdelad i två band: Norrbottningen som blev europé och Människan i tiden. Den biografin minns jag som intressant, och den blev det årets sommarläsning. Tidigare hade jag läst Romanen om Olof, och jag läste senare Olibrius och gestalterna som är en samling med Johnsons ungdomsnoveller, och Stunder, vågor som innehåller anteckningar och berättelser. Jag läste även boken Vinterresa i Norrbotten, där Johnson i december 1954 återser sina barndomsmiljöer i norr, i Boden med omnejd, platser vid Malmbanan. Men förutom Romanen om Olof har jag inte läst hans stora romaner som utspelas långt tillbaka i tiden. I den delen av författarskapet finns mycket att läsa och studera.  Men jag har än så länge sökt mig till andra texter av Johnson.

Nyligen läste jag Jens Liljestrands biografi om Vilhelm Moberg, så det passar bra att läsa Eyvind Johnson igen, eftersom Moberg och Johnson kände varandra och skrev i samma tid.

lördag 2 februari 2019

Skriva i februari


Den här veckan har jag fortsatt att skriva på min roman. Skriva betyder i det här skedet att skriva om, redigera. Det är något jag kommer att fortsätta med i februari. Den här bloggen handlar mycket om skrivande, men jag tar även upp en del andra ämnen. Skrivandet och läsningen verkar dock alltid finnas med på ett eller annat sätt.

lördag 26 januari 2019

Musik som inspiration


En fredagskväll spelar jag en skiva med alternativa poplåtar från 1980-talet, en cd som medföljer musiktidningen Mojo. Några bandnamn känner jag igen: Prefab Sprout, The Monochrome Set, Scritti Politti, men framför allt The Triffids, ett band som jag fortfarande lyssnar på. På Mojo-cd:n finns låten "Hometown Farewell Kiss" från albumet Calenture. Den skivan kom ut 1987, och då hade jag börjat lyssna mer på musik. Kanske är den musiken ett slags inspiration till en del av mina texter, till början på mitt skrivande? Det skulle kunna vara så. Viss musik som följer med mig fungerar i någon mån som inspiration. Nu lyssnar jag två gånger på "Hometown Farewell Kiss". Samma kväll lyssnar jag även på "Wide Open Road" från Born Sandy Devotional. Triffids, deras skivor och låtar, återvänder jag alltid till!



I det här blogginlägget, april 2010, skrev jag också om The Triffids.

lördag 19 januari 2019

Nytt år


Nu i januari har jag fortsatt att redigera min roman.

Vi var i Kalix över jul och nyår. Jag läste mer än jag skrev under vistelsen uppe i Kalix. Framför allt läste jag med stort intresse Jens Liljestrands Mannen i skogen, en biografi om Vilhelm Moberg.

Vi åkte skidor några gånger längs Djuptjärns elljusspår, hela familjen. Där finns en slalombacke också och den hölls öppen, med många besökare. Men det är längesen jag åkte slalom. Numera blir det – än så länge - enbart längdåkning. Det är gott så. Året innan åkte jag milspåret till platser, myrar och sjöar, där jag inte varit på många år.

Vinter även i Stockholm. Kyla och blåst i veckan. Lite snö och mycket is.

Jag har försökt skriva något varje kväll den här veckan. Så texten går framåt, ännu ett varv.

lördag 12 januari 2019

Essä i Tidningen Kulturen

Min essä Resor på Inlandsbanan som jag skrev i höstas (och i december) finns nu publicerad i årets första nummer av Tidningen Kulturen.

Läs essän här.