fredag 26 december 2014

Julläsning

Jul och tid för en del läsning. Har snart läst ut romanen Stjärneborg av Alexandra Coelho Ahndoril, fascinerande om Tycho Brahe och världen omkring honom på ön Ven i Öresund. Jag hittade den boken för flera år sedan, på Coop i Kalix, men först nu läser jag den.
Tidningar: Jag köpte Vi läser som har en intervju med Klas Östergren och en artikel om Merethe Lindström, novellist, tidigare vinnare av Nordiska rådets litteraturpris. Lindström debuterade med en novellsamling redan 1983. Jag ska ta och leta reda på hennes böcker vid tillfälle. Det är intressant att läsa om en författare som man inte känner till närmare. Nya upptäckter.
Mojo har mycket om U2. Jag har bläddrat igenom senaste numret. Östergren och U2 hittade jag på 80-talet. Jag har ett från biblioteket i Kalix utrangerat exemplar av filmaktuella romanen Gentlemen. Läste den i mitten av 80-talet, tror det var 1986. Och några år senare Ankare, ett nytt sätt att skriva för Östergren, ny mark kanske man kan säga. Den romanen skulle jag kunna läsa om någon gång framöver. Sedan läser jag Ulf Lundells nystartade blogg och en del annat på nätet. Imorgon börjar mellandagsläsningen.

söndag 14 december 2014

Skrivande och läsning


Fortsätter att skriva på min roman – tillägg i texten – nu i december medan julen närmar sig. Snart en ny utskrift.
I övrigt, inom skrivpedagogiken, har jag ett uppdrag att göra en lektörsläsning på ett längre manuskript som jag har fått mig tillsänt. Till vårterminen planerar jag även nya studier, för egen del, och i maj kommer jag att delta i en konferens om kreativt skrivande på Linnéuniversitetet.
Så almanackan för 2015 börjar fyllas på med noteringar.

söndag 30 november 2014

Julkalender från Skurup


Skrivarlinjen på Skurups folkhögskola gör en julkalender: Jul i Skurup.
Lucköppningen börjar imorgon.
Jag följer med.

torsdag 27 november 2014

Nyskriven novell i eProvins

En ny novell av mig är idag publicerad i nättidskriften eProvins. "Vägen söderut" är även tänkt att göra sällskap med "Paret på stranden" i en novellsamling som är under arbete.

måndag 10 november 2014

Läsa och skriva i november




Nu har jag nästan läst ut Torsten Ekboms mycket läsvärda bok om Franz Kafka: Den osynliga domstolen. Jag blir nyfiken på att läsa mer av Kafka, novellerna verkar intressanta. Mycket av det Kafka skrev och som blivit publicerat är i det korta formatet. En del av verket kallas ofullbordat och fragment. Det är läsning som jag kan ta mig an framöver!

 

I helgen var det tjugofem är sedan Berlinmuren föll. Jag minns då A och jag tågluffade genom Östeuropa sommaren 1990. I Berlin var det strålande sol och varmt. På en plats där muren stått sålde man föremål. Jag minns att det var delar av uniformer, kanske stenar från muren, märken av olika slag. Vi gick omkring i staden Berlin, i öst och väst.

Sedan reste vi vidare till Prag och Budapest. I Prag försökte vi hitta ett Kafkamuseum, men fann inget sådant. Vi kanske inte letade tillräckligt ihärdigt. Men nog gick vi till någon turistbyrå och frågade om information. Numera kanske en mobil skulle leda en resenär rätt. Ett kapitel i Ekboms bok handlar om Kafkas förhållande till telefoner, den tidens nya kommunikation, hur telefonerna förekommer och vilken betydelse de har i hans texter. Det är spännande.

 

Om kvällarna skriver jag något. Fortfarande mycket redigering av en prosaberättelse. Men nya textavsnitt tillkommer även. Alltid något i detta novemberväder med lätt duggregn, grå himmel och allt tidigare mörkt om eftermiddagarna.

fredag 24 oktober 2014

Oktober



I höst har jag skrivit en kort novell, som jag ännu inte vet var den kommer att hamna, kanske i en samling. Så småningom. Det visar sig. Nu andra scener. Men fortfarande prosa. Och det här inlägget på bloggen. Vissa texter tar längre tid att skriva. Kanske behövs det mer förberedelser ibland. Ett spår kan leda fel, eller leda någon annanstans, bort från den egentliga historien, det som skulle sägas den gången. Men det kan också göra att det finns mer material att använda nästa gång, under kommande skrivpass. Imorgon: nya försök.

onsdag 24 september 2014

Höstläsning


Höstdagjämning och nu känns det kyligt ute. Skyfallet i söndags orsakade översvämning i en källarlokal som vi hyr, men nu har det mesta torkat upp. Jag hängde ut blöta mattor på ett järnräcke och ett dygn senare, utan något mer regn, var de fortfarande fuktiga. Höst. Löven gulnar och svala vindar drar runt knutarna.

Jag ägnar mig åt blandad läsning. John Steinbecks klassiker Buss på villovägar lånade jag i förra veckan på biblioteket Plattan i Kulturhuset. Det är rolig läsning, inkännande porträtt av de olika karaktärerna. Jag läste Vredens druvor och Öster om Eden nyligen och tänker att jag borde läsa mer av Steinbeck. Den bok av Steinbeck som heter Breven kring Öster om Eden och finns utgiven på svenska är intressant att läsa parallellt med romanen. Man får följa tillkomsten av romanen, det dagliga skrivandet genom de brev som Steinbeck skriver till sin förläggare.

Sedan har jag börjat läsa Torsten Ekboms bok om Frans Kafka: Den osynliga domstolen. Det är en bok som jag länge tänkt läsa och en kväll, tror det var en sen fredagskväll, började jag på den och ska snart fortsätta. Jag har alltid uppskattat Torsten Ekboms essäer och artiklar.

Sedan ligger ännu en thriller av Dennis Lehane i bokhögen på hyllan. Mörker, ta min hand, är titeln på den boken. Efter att ha läst några av Lehanes böcker har jag allt mer börjat bekanta mig med privatdetektiverna och de karaktärer och miljöer som återkommer i böckerna. Ett land i gryningen läste jag förra året. Det är ett annat slags roman, som utspelar sig i Boston för ungefär hundra år sedan, i början av 1900-talet.

Ett nytt nummer av tidskriften Provins har också anlänt. Där finns en hel del som lockar till läsning, jag har läst en del av sidorna. Särskilt skulle jag vilja nämna att Erik Jonsson har skrivit om författaren Thorsten Jonssons tidiga Umeåår och där finns även ett utdrag ur Thorsten Jonssons ”Umeåroman”. Thorsten Jonsson som brukar kallas ”Hemingway från Hörnsjö” skrev många noveller som jag tror hela tiden hittar nya läsare.

Nu sätter jag mig i fåtöljen.

torsdag 4 september 2014

Text som förändras


Lite arbete med en ny text, som jag hållit på med ett tag, denna kväll i september. Som vanligt skrivande om kvällarna, oftast något åtminstone. Pärmarna innehåller mycket material. När började jag skriva på den texten? En berättelse som förändras med tiden. Och detta leder till tankar om skrivprocessen – som möjligen skulle behöva en egen etikett här på bloggen. Sensommarvärme i september, men några löv i en av björkarna utanför har gulnat på samma gren, på samma ställe som tidigare år.

måndag 25 augusti 2014

Uppdaterad hemsida


Hemsidan för Skrivpedagogerna i Stockholm är uppdaterad. Där kommer att finnas aktuell information om skrivkurser och annat som relaterar till skrivpedagogik. Ta en titt!

torsdag 21 augusti 2014

Augusti


Ikväll har jag redigerat diktsamlingen och nu kan jag göra en ny utskrift. Sommarens skrivande. Imorgon möte med skrivpedagogerna. Vardagen har börjat igen. Regnskurar och sol. I helgen kom vi hem från Danmark där vi besökte Skagen och Legoland. I Skagen hyrde vi cyklar, tog oss ut på Grenen och en kväll till solnedgångsplatsen vid havet. Kameran fylld av fotografier. Och vi åkte tåg både i Danmark och Sverige. Färja mellan Göteborg och Frederikshavn. Det var en rolig resa. Jag mindes då jag reste i Danmark 1988, vid samma årstid som nu, även då en valhöst, andra tider.

fredag 8 augusti 2014

Västertorp

Här en länk till Aftonbladet Kultur där Joar Tiberg nyligen skrev en artikel om en ny bok av Rikard Larsson om konsten i Västertorp.

torsdag 31 juli 2014

Norrbotten

Även här i Norrbotten har det blivit en del utflykter, nu med bil, till olika badplatser i sommarvärmen 2014.
En lördag åkte A och jag buss till Flakasand Rock & Blues Festival. Festivalen inleddes med en ordentlig regnskur, men sedan kom solen fram igen och från scenen döpte Ronny Eriksson om festivalen till "Flakasand Water Festival". Halv tre på morgonen stod vi och lyssnade till Lisa Lystam Family Band, en ny riktigt bra grupp, och det var helt ljust ute. Det är roligt att upptäcka något nytt i musikväg, speciellt live och dessutom på Flakasand.

Idag plockade jag och pojkarna blåbär i ett skogsparti mellan gångvägarna. Fortfarande varmt men lite svalare än tidigare. Inatt öste regnet ner. Rallarrosen blommar i grönskan. Och imorgon är det första augusti.

måndag 14 juli 2014

Sommarutflykter




Jag har börjat se över ett manuskript som innehåller både lyrik och prosa. Ser i anteckningar, dateringar att jag skrev på de texterna tidigare 2010 och hösten 2012. Olika perioder och årstider. Det är ett manus som jag tänker fortsätta skriva på den här sommaren. Texter i det korta formatet, förmodligen.

I veckan gjorde vi en del cykelutflykter. Hittade vägar mot Bredäng och Sätra. I Bredäng hölls en festival för barn och ungdomar. 127-festivalen. Varmt och soligt. Inga regnskurar heller idag, som väderprognosen talade om.

Litegrann har jag sysslat med skrivandet. Och läsning. Ikväll, medan Tyskland spelade mot Argentina i finalen på Fotbolls-VM, läste jag ut en bok av Lena S. Karlsson med intervjuer med 34 svenska författare. Många intervjuer från 90-talet och början av 00-talet. Vissa intervjuer tyckte jag mig känna igen, har kanske läst dem i tidskrifter. Liv dröm dikt, heter boken som gavs ut 2007 (Carlsson Bokförlag). Och Tyskland vann Fotbolls-VM.

lördag 5 juli 2014

K special


Juli månad. Om dagarna gör vi en del utflykter. På kvällarna lite skrivande, mest dessa bloggposter. Fotbolls-VM rullar i teve. Ser på matcherna ibland. Om man vill se ett kulturprogram: På SVT Play kan man se dokumentären Vivian Maiers okända bildskatt, som är en fascinerande historia om en fotograf.

onsdag 2 juli 2014

Litterära karaktärer



 
Frank Bascombe i den amerikanske författaren Richard Fords romaner "Sportjournalisten", "Självständighetsdagen" och "Som landet ligger" har jag följt i nästan tjugo år. Har läst Fords romaner där Frank Bascombe är huvudperson och följt hans karriärer som författare, sportjournalist och fastighetsmäklare i USA.

Frank Bascombe blir bekant genom att handlingen kretsar så mycket kring honom genom alla dessa sidor och år. Även om jag nu inte ser honom så tydligt framför mig. Men där är han, i romanerna, i fiktionens värld som speglar den verkliga världen.

Jag kollade i mina bokhyllor. Kan minnas karaktärer i Gustaf Rune Eriks noveller; paret i novellen "Hänryckningens tid" (1944) där mannen är uppgiven och vill ligga på soffan i lägenheten medan hans fru vill ut i sommaren.
 
Vissa karaktärer blir tydliga, kanske för att konflikterna är tydliga. Och att karaktärerna talar till mig som läsare. Paret i Lars Ahlins novell "Kommer hem och är snäll" minns jag också (skrev för tio år sedan ett opublicerat filmmanus efter den novellen).
 
Jag försöker lära känna mina karaktärer då jag själv skriver. Har inte karaktärerna klara från början utan låter dem börja agera och får på så sätt syn på dem, steg för steg. En bild av en karaktär kan finnas, men bilden fylls ut. Nu har jag skrivit många noveller och då gestaltas en karaktär på ett mindre antal sidor, tecknas i en situation mer direkt. Sedan återkommer karaktärer i olika noveller och om novellerna nu ordnas i samma bokmanus så har man i vissa fall lärt känna dem tidigare i manuset.
 
Det är intressant med karaktärer som man följer under en längre tid.
 
(2012-10-11)

tisdag 1 juli 2014

Jayne Anne Phillips


I författaren John Harveys blogg hittar jag en post om Jayne Anne Phillips och en länk till en artikel i en tidskrift som heter BOMB Magazine. Det är ett samtal kring Phillips roman Shelter som utkom 1994 och i svensk översättning av Mats Hörmark har titeln Sommarlägret. Jag läste den romanen på 90-talet. Har läst det mesta av Jayne Anne Phillips romaner och noveller som utgivits på svenska. Det började med att jag läste Svarta biljetter, samlingen med noveller och kortprosa, sommaren 1987 och lite senare romanen Maskindrömmar. Svarta biljetter har jag läst om i mitten av 00-talet och uppfattade den även då som en samling starka texter. I Amerika fanns det möjligheter, och gör kanske även idag, för författare att publicera noveller i tidskrifter. Så det finns flera framstående novellister från Amerika, till exempel Richard Ford, Tobias Wolff och Jayne Anne Phillips. Och Raymond Carver är välkänd i Sverige.

 

Nu ser jag att Jayne Anne Phillips är aktuell med en ny bok. Den senaste romanen av Phillips som jag läste är den starka  Lark & Termite.

 

Tidskriften BOMB Magazine har publicerat många artiklar, om konst och musik bland annat, genom åren. Det finns mycket att läsa i arkivet på hemsidan.

onsdag 25 juni 2014

Sommarläsning




 Här följer ett par lästips (som har anknytning till skrivpedagogik) för sommaren.

 

Jag botaniserade i bokhyllorna och hittade romanen Klätterbaronen av Italo Calvino. Jag läste den då jag gick i gymnasiet på 80-talet (i den här Månpocket-utgåvan). Jag har inte läst om den, men skulle vilja göra det. Känns som en sommarbok. Första svenska utgåvan kom 1959 och den är översatt av Karin Alin.

 

Klätterbaronen är skriven av den italienske författaren Italo Calvino och handlar om den tolvårige Cosimo di Rondò som en sommardag år 1767 klättrar upp i en av Liguriens väldiga ekar och stannar där hela livet. ”I samklang med naturen lever Cosimo sitt trädliv, rikt på äventyr och strapatser. Han gör långa färder. Han älskar den sköna Violante. Han kämpar mot pirater. Han författar pamfletter i aktuella frågor och brevväxlar med tidens stora filosofer. Han står på folkets sida mot överheten. Ryktet om klätterbaronen sprider sig ute i Europa och själve Napoleon besöker honom. Inte ens på äldre dar, då reumatismen ansätter honom, ångrar han att han valt ett ’annorlunda liv’”, berättar bokens baksidestext.

Jag minns den som rolig läsning. Det är en roman som man kan samtala om. Det är en roman som visar vilka möjligheter det finns i berättandet. En roman som kan inspirera.

 

Första kapitlet börjar:

”Det var den 15 juni 1767 som Cosimo Piovasco di Rondò, min bror, för sista gången satt med bland oss. Jag minns det som om det var i går. Vi satt i matsalen i vår herrgård i Ombrosa, fönstren inramade den stora järnekens täta grenverk i parken. Det var klockan tolv, då vår familj enligt gammal tradition alltid var samlad vid matbordet, trots att seden från det föga morgontidiga franska hovet att äta middag mitt på eftermiddagen redan hade vunnit insteg bland adeln. Det blåste från havet, minns jag, och bladen rörde sig. Cosimo protesterade:

  - Jag har sagt att jag inte vill ha dem, och jag vill inte!

 Han sköt fatet med sniglarna ifrån sig. Aldrig hade man sett en sådan olydnad.”

 

Den boken ska jag läsa om!

 

Nästa bok jag har valt är En författares övertygelse. Liv, hantverk, konst. av Joyce Carol Oates (svensk översättning av Ingrid Ingemark, W&W 2005). Det är en samling essäer om skrivande och läsning. ”Meningen med En författares övertygelse är att den ska vara odogmatisk och provisorisk. Att den ska handla om själva skrivprocessen snarare än den osäkra, otrygga rollen att vara författare, skriver Oates i inledningen.

 

Jag har läst den här boken, i maj 2006. Den innehåller många tankar om skrivandet och litteraturen, skriven av den mycket produktiva författaren Joyce Carol Oates. Här finns mycket kunskap. Essäerna har titlar som ”Min övertygelse som författare”, ”Att springa och skriva”, ”Reflexioner kring misslyckande”, ”Inspiration!”, ”Att läsa som författare: konstnären som hantverkare”, ”Självkritikens gåtfulla konst”, ”Skrivkammaren”. En bok som passar bra att läsa och diskutera på en skrivarkurs: Man kanske vill säga emot Joyce Carol Oates. Man kanske har funnit helt andra metoder, är på väg mot eller har insikter som skiljer sig mycket från Oates. Eller så fördjupas kunskaper man redan har. Den här essäboken kan inbjuda till många diskussioner och samtal.
 
(2013-05-28)


söndag 22 juni 2014

Sommarens skrivande


På midsommarafton skrev jag ut en ny version av det manuskript som jag redigerat under våren. Nu låter jag texten vila ett tag. Går vidare med annat skrivande, en novell, försök till dikter – som skulle kunna bli en diktsamling. Sedan flera år brukar jag ägna sommartidens skrivande åt dikter, i vissa fall kortprosa. Jag har mina anteckningsböcker med mig. Försöker skriva varje dag.

onsdag 11 juni 2014

Tjugo år


Jag såg första delen av tevedokumentären om Fotbolls-VM 1994. Tjugo år sedan. Vill minnas att vi var uppe i Kalix när de där matcherna spelades. I augusti den sommaren gick jag en skrivarkurs på Medlefors folkhögskola. Vad skrev jag den sommaren? Korta scener, inledningar. Något som 2014 kan publiceras här på bloggen? 1994 gavs en kassett ut med min radionovell ”Har du sagt något till din morsa än?” Jag minns att jag försökte skriva noveller. Och sommaren 1995 gick jag en novellkurs på Medlefors folkhögskola. I många år ordnade Norrländska författarsällskapet, numera Norrländska litteratursällskapet, skrivarkurser på Medlefors folkhögskola i Skellefteå.

måndag 2 juni 2014

Skrivande och läsning


Juni. Skrivandet fortsätter. Redigering. Ett rosa molnstreck över den blå kvällshimlen där ute, bakom björkarna. Väderomslag, talas det om. Mycket växlingar i väderleken denna vår och sommar, känns det som. Jag läser om Evert Taube i Argentina. Fem år i sin ungdom vistades han där. En vistelse som (minst sagt) gav mycket stoff. Sedan återvände han till Sverige. Albert Engström var tydligen en viktig mentor för Evert Taube. Det är en spännande bok att läsa och jag ska fortsätta ikväll.

måndag 26 maj 2014

Redigering


Fortsatt redigeringsarbete på ett längre manuskript nu ikväll. Ett antal sidor har gåtts igenom. Så skrivprocessen rör sig långsamt framåt. Jag planerar att ha en ny version av manuset klart till midsommar ungefär. Jag gick ut på gården ikväll och det kändes lite svalare, blåser upp en aning. Jag fortsätter läsa Mikael Timms bok om Evert Taube. Det blir lite läsning varje kväll. Just nu läser jag om när Evert Taube går till sjöss som ung man, bara runt nitton år. Det är en intressant bok. Mycket stoff måste Taube ha hämtat från dessa resor i världen. Redan tidigt.

torsdag 22 maj 2014

Litterära tidskrifter


Jag läser vidare i senaste numret av tidskriften Granta som har tema: Jakt. Har följt den tidskriften sedan den började komma ut på svenska ifjol. Som vanligt är det (så långt jag nu läst av senaste numret) en följd av högkvalitativa texter. I alla nummer har jag kunnat läsa noveller och utdrag ur romaner. Det har länge saknats en tidskrift för noveller. Granta har samma volym som en bok. Där publiceras många författare som jag känner till, åtminstone till namnet. Men det är intressant att där även publiceras utländska författare som jag inte alls känner till. En utblick mot världen.

 

I bokhyllan hittar jag två nummer från 2008 av tidskriften Atlas Litterära Tillägg. Den tidskriften hade en helt annan karaktär eller utformning än vad svenska Granta har. Där kunde man finna spännande essäer om och kring litteratur och samtal mellan olika författare. Det är en tidskrift som jag gärna skulle läsa igen! Ord & Bild läser jag ibland. Det är en tidskrift som också har olika teman, en del nyskriven lyrik och prosa och en avdelning med bokrecensioner. Provins har genomgått olika förändringar genom åren. Innehåller många intressanta texter. Och så lyfter man fram och ger röst åt bortglömda författare. Staden är tema i senaste numret av Provins, som jag fortfarande håller på och läser. På bordet ligger också en tidskrift som heter Fyrahundrafemtio. I den har jag läst en del artiklar, lägger undan, plockar upp och läser igen. Den bokliknande Granta läser jag från pärm till pärm.

onsdag 21 maj 2014

Författarsidor


Igår hittade jag den danske poeten Søren Ulrik Thomsens hemsida Oktober Boulevard. En sida som jag ska ta och utforska framöver. Jag läste om hur Thomsen vill använda sin hemsida mycket som ett arkiv, hur den nya tekniken öppnar för nya möjligheter med hans verk genom åren. Det är intressant. Varje dag strömmar nya bilder och texter fram på nätet. De genomarbetade texterna måste också kunna hittas på nätet. Den nya tekniken är inte så ny, tänker jag. Søren Ulrik Thomsen har bland annat skrivit en poetik som heter En dans på glosor, utgiven på Ellerströms. Den boken står bredvid hans kollega Pia Tafdrups poetik Över vattnet går jag, också den på Ellerströms, i vår bokhylla. Dansk poesi och poetik som jag uppskattar. De tillhör samma generation danska diktare som debuterade i början av 1980-talet.

 
Även författaren Åke Smedberg har en ny hemsida. Där kan man läsa aktuell information kring hans böcker och även läsa artiklar som Smedberg tidigare publicerat i tidningar. Åke Smedberg gav ut en ny novellsamling förra året: Borges i Sundsvall. Jag följer med i vad han skriver sedan ungefär tjugo år tillbaks, då jag först läste hans noveller från 80-talet.

lördag 17 maj 2014

Ny eProvins

Nättidskriften eProvins har en ny layout.
Där kan man läsa min novell Paret på stranden, som publicerades i eProvins i augusti 2011.

torsdag 15 maj 2014

I mitten av maj


Dags att återuppta en del redigeringsarbete med ett längre manuskript. Ett arbete, en skrivfas som lär pågå fram till sommaren. Nu mitten av maj. I tisdags kväll höll jag en skrivworkshop på Alviks bibliotek. Nu försöker jag planera ytterligare kurser, en planering lite på sikt. Jag läser en bok av Amos Oz: Rim på liv och död, som tycks handla om en författares skrivprocess. Och så har jag börjat läsa Mikael Timms biografi om Evert Taube. Den unge Evert har tagit tåget till Stockholm, Klarakvarteren, studier i måleri. Jag ska fortsätta läsa den boken ikväll! Nu sägs sommarvärme vara på väg.

tisdag 6 maj 2014

Musik i bakgrunden


 Härom kvällen spelade jag Marvin Gayes What`s Going On, musik något i bakgrunden. Jag vet att den räknas som ett klassiskt album, som jag inte hört förrän nu, då jag köpte cd-skivan på en loppis. Jag har läst listor där lyssnare räknar What`s Going On till sina fem favoritalbum. Såg en dokumentär i teve om Marvin Gaye och det albumet. Det var musik i bakgrunden här en kväll. Kommer att lyssna igen. Sedan lyssnade jag på Elvis Costellos skiva North, också den något i bakgrunden.

tisdag 29 april 2014

Vårkväll


Skrivandet i en redigeringsfas nu. Sen kväll i april. Imorgon Valborg. Och det regnade lite, syntes på asfalten utanför huset. Mer vind idag, svalare, efter sol och värme. I Kiruna massor av snö, såg jag på nyheterna i teve. Första maj snart. Och redigering av manus pågår, ofta vid den här tiden, sent på kvällen.

torsdag 24 april 2014

Annons om skrivworkshop

Nu finns en annons om min skrivworkshop ute på bibliotekets hemsida.
Läs mer här.

onsdag 23 april 2014

Stortjärn


Vi åkte bil genom regnet
längs grusvägen
upp till Stortjärn.
Allt låg stilla,
stränderna och vattnet
och skogen, myrmarkerna.

En gång sprang jag
runt sjön
och det var sommar eller höst.
Åttiotalets orienteringsskärmar
hänger kvar
men kartan har ritats om.

På vintern gick det skidspår
genom hela landskapet.

måndag 21 april 2014

Böj dig - en skulpturutställning för barn och deras vuxna

På lördag den 26 april öppnar utställningen Böj dig på Konstnärshuset i Stockholm. Initiativtagare till skulpturutställningen är Föreningen Renqvists verkstad.

Utställningen pågår 26 april - 9 maj 2014.

Mer info här.

torsdag 17 april 2014

Skrivworkshop i Alvik

Jag kommer att hålla en skrivworkshop på Alviks bibliotek, Stockholm vid ett tillfälle under maj månad.
Mer info följer.

tisdag 15 april 2014

Skola


Han satt i skuggan på en bänk utanför ingången till gymnasieskolan. Cykeln stod parkerad en bit ifrån honom. På avstånd kunde han höra någon bil köra förbi. Tallkronorna böjde sig i vinden på andra sidan den tomma parkeringen där ”Kiruna” en gång haft sin epatraktor stående. Epatraktorn med lila lackering och plyschtärningar i backspegeln. Gräsmattan låg i solsken. Till vänster gympasalen, ännu ett fyrkantigt tegelbygge.
Han reste sig och såg in genom de stora glasrutorna. Inte en människa syntes till. Inte än. Snart skulle skolan vara full av tonåringar. Porten stod öppen, olåst. Han gick in. Alldeles tyst i hallen. Svalt och dunkelt. Ljus som föll in genom fönstren i de långa tomma korridorerna. Alla klassrumsdörrar stängda. Skåpen på rad. Ett av skåpen hade varit hans för ett tag. Biblioteket hade flyttat till Folkets Hus. I den gamla lokalen låg nu matsalen. I taket hängde en klocka som stannat på tio i två. Han gick genom korridorerna i sin gamla skola. Kunde höra rösterna från förr. Det var längesen nu. Hans steg ekade i korridoren. Han såg inte en människa. Ute möttes han av skarpt solsken. Han tog cykeln och ledde iväg den bort från skolan. Mindes de två åren där i gymnasiet, de långa dagarna på naturkunskapen och kontorskunskapen, längtan ut.

lördag 12 april 2014

Dirty realism


Hemingways prosa har påverkat litteraturen i decennier framåt. Jag tänker på de amerikanska författarna som i mitten av 1980-talet sorterades in under beteckningen dirty realism: Raymond Carver, Jayne Anne Phillips, Richard Ford med flera. Om jag inte minns fel så var det Bill Buford på tidskriften Granta som skapade begreppet dirty realism. Det tycks inte som att man pratar om ”smutsig realism” numera. Sedan har Raymond Carver influerat många, kanske särskilt i samband med Robert Altmans film Short Cuts i början av 90-talet. Novellgenren fick ett uppsving. I Sverige talar man om en novellboom på 90-talet. Och fortfarande skrivs och publiceras noveller, till exempel i den svenska utgåvan av tidskriften Granta.

onsdag 9 april 2014

måndag 7 april 2014

Vidare läsning


Jag läser vidare i A.E. Hotchners bok Papa Hemingway. Sommaren 1959 i Spanien. The Dangerous Summer. Tjurfäktning igen. Ett reportage, för tidskriften Life, som senare kom ut i bokform.

Redan 1986 läste jag romanen Och solen har sin gång och fortsatte snart att läsa fler av Hemingways böcker. Novellerna, romanerna och reportagen. Hemingway var där hette en samling med journalistik. Men jag har inte läst alla verk. Döden på eftermiddagen är ett långt reportage om tjurfäktning; boken står i hyllan, inköpt på ett av Drottninggatans antikvariat, och den har jag ännu inte läst. Inte heller Farlig sommar, som utgavs vid den tid på 80-talet då jag först började läsa Hemingway, har jag ännu läst, den sägs handla om kampen mellan två tjurfäktare. Nils Granbergs bok om Hemingways författarskap (Natur & Kultur, 1991) tycker jag ger en klar inblick i Hemingways skrivande och jag återvänder ofta till den boken.

torsdag 3 april 2014

Artikel om Hemingway


Jag hittade den här artikeln av A.E. Hotchner i The New York Times. Publicerad 1 juli 2011. Idag har jag läst ytterligare några sidor i Hotchners Papa Hemingway, ett kapitel där de befinner sig i Key West.

onsdag 2 april 2014

Hotchners bok om Hemingway


Jag har läst ungefär halvvägs i A.E. Hotchners bok om Ernest Hemingway: Papa Hemingway, den utgåva som kom 1999. Det är en bok som jag läser med intresse. Jag var lite tveksam till att börja läsa, men Hotchner skriver ett intressant och inkännande porträtt av sin vän och reskamrat. Det är roligt att läsa om resorna de gör till Italien, Frankrike och Spanien på 1950-talet, människor de möter, Hemingways tankar kring sitt skrivande, minnen. De möter Ingrid Bergman i Italien. Hon spelade i filmen Klockan klämtar för dig som gjorts utifrån Hemingways roman med samma titel. I vissa av kapitlen i Hotchners bok befinner man sig i Havanna. Nu har jag nått fram till 1954, 1955 då Hemingway lever med sviterna efter en flygkrasch i Afrika. Han har tilldelats Nobelpriset 1954 och tycks ständigt vara eftersökt av journalister som vill göra intervjuer byggda kring ”myten” Hemingway, vilket stör honom i hans skrivande. Ibland ger sig författaren ut på havet för att fiska. Hotchner följer med på båten. De tycks hålla en relativt tät kontakt under fjorton år. Jag fortsätter läsa.

måndag 31 mars 2014

Måndag kväll


Söndag. Jag fick lagat punkteringen på min cykels framdäck. Lämnade in hojen på cykelverkstaden i Västberga. Efter att vi handlat cyklade vi hemåt, tog vägen runt åsen. Sol. Vårens första cykeltur. Nu är det måndag kväll och jag sitter i köket och redigerar text. Lite läsning snart: en berättelse av Saul Bellow som heter En stöld. Imorgon är det första april.

fredag 28 mars 2014

torsdag 20 mars 2014

Teman


Författare återvänder till sina teman. Förra året läste jag för första gången ett par romaner av Marguerite Duras: Älskaren och De små hästarna i Tarquinia. Två olika romaner. Jag läste om hur Duras återkom till stoffet, tematiken som finns i romanen Älskaren genom sitt författarskap. När får ett ämne sin slutgiltiga form? Den frågan behöver kanske inte besvaras. Ser olika ut hos olika författare. Men kanske har varje skrivande person en viss uppsättning teman att kretsa kring. Ämnen, motiv, teman som ses ur olika synvinklar av den som skriver. Tiden ändrar perspektiven.

måndag 17 mars 2014

Snö


Snö igen, denna dag den sjuttonde mars. Igår promenerade vi längs Skeppsbron i vårsolen och den kyliga vinden. Gick över bron till Skeppsholmen. Besökte ”Blockholm”, Minecraft-utställningen på Arkitekturmuséet. Mycket folk i farten. Fåglar. Vind. Och idag snötäcke på gräsmattan. Man kan åka pulka igen.

Jag fortsätter med mitt skrivande här om kvällen. Det finns alltid någon manuspärm att ta tag i. En kontinuitet i det skrivandet. Nu försöker jag också göra en del uppdateringar här på bloggen. Fortsätter således skriva och läsa.

onsdag 12 mars 2014

Skrivandet


Hemsidan ”Skrivpedagogerna i Stockholm” innehåller information om aktuella skrivarkurser. En länk finns här på bloggen. Jag höll senast ifjol en kort skrivarkurs på Alviks bibliotek i Stockholm. Nu ägnar jag mycket tid åt ett eget skrivprojekt. Prosa. En längre sammanhållen berättelse är det tänkt att bli. Jag försöker skriva något varje kväll.

onsdag 5 mars 2014

Historier


I julas läste jag Håkan Lahgers Dylan. En kärlekshistoria (2011). I baksidestexten beskrivs den som en reportage- och idébok. Flera röster kommer till tals, kända och mindre kända. Det är intressanta samtal som kretsar kring Bob Dylan och hur Dylans musik berör personernas liv på olika sätt, i olika grad. Det är spännande att läsa om Lahgers resor i USA, till Woodstock och New York. Ett slags sökande i Dylans spår. Kanske finns det ännu mer att utforska i Dylan-land en annan gång? I de trakter där Dylan vistats rent geografiskt. Mycket i boken är från svensk horisont. Läsningen flyter lätt och det känns som att det finns många aspekter på allt detta med Bob Dylan. Det rör sig förstås om den generation som växte upp med Dylans tidiga musik, på 60-talet och in på 70-talet. Izzy Young finns också med i boken. Jag tänker på bröderna Cohens senaste film: Inside Llewyn Davis som jag såg nyligen och som skildrar en del av folkmusikscenen i det tidiga 1960-talets New York. Historierna fortsätter att berättas.

tisdag 4 mars 2014

Dylan


I höstas läste jag ut boken Dylan on Dylan. The Essential Interviews som är en samling intervjuer med Bob Dylan från 60-talet till 00-talet. Någon eller några av de senaste intervjuerna i boken fick mig att lyssna på Time Out of Mind (1997) igen. En kväll i november. Den skivan hade jag inte lyssnat till på länge. Men det är god lyssning. Time Out of Mind brukar betraktas som något av en återkomst för artisten, i alla fall av rockskribenterna i musikpressen, efter 80-talets utflykter och det tidiga 90-talets utgivning. Dylan gjorde en Unplugged-konsert också, i mitten av 90-talet vill jag minnas. Vad mer? Det var där någonstans jag började följa med i Dylans skivproduktion igen, det vill säga lyssna på de nya skivorna. Love and Theft heter skivan som kom 2001. Den skivan tas också upp i intervjuboken som publicerades 2006.

söndag 2 mars 2014

Stockholmsnoveller


Stig Claesson skriver i juni 1999 om Gustaf Rune Eriks: ”Utan Gustaf Rune Eriks hade jag nog aldrig blivit författare och utan Axel Liffner hade jag nog inte fått så mycket publicerat.” Det är en text som finns i Stig Claessons bok Liv och kärlek (2005). Slas skrev mycket i tidningar. På Aftonbladets kultursidor, i Metallarbetaren. Slas har gjort omslaget till En bok för alla-utgåvan från 1987 av Gustaf Rune Eriks enda roman Det blir bättre i vår (1943). Den romanen läste jag ungefär samtidigt som Hemingways noveller i gymnasiet. Jag tror inte att jag har läst om den sedan dess, men det vore intressant att läsa den igen. Nästa gång jag läste Eriks var i samband med att jag läste Olle Thörnvalls avhandling Novellisten Gustaf Rune Eriks (1995). Då läste jag Blått är det förlorades färg som är en samling noveller av Gustaf Rune Eriks i urval av Olle Thörnvall. Gustaf Rune Eriks, Stig Claesson och Hjalmar Söderberg; de har alla skrivit Stockholmsnoveller. Och de skrev noveller i tidningar.

Hjalmar Söderbergs samlade verk finns utgivet av förlaget Liber på 1970-talet. Så där kan man hitta Söderbergs noveller.

torsdag 27 februari 2014

Hemingway


Jag tänker på Ernest Hemingways roman Att ha och inte ha som utgavs på svenska 1939, i översättning av Thorsten Jonsson. Jag läser i Nils Granbergs bok om Hemingway (Natur och Kultur 1991) att romanens två första delar skrevs som noveller, separat publicerade i tidskrifter. Den gamle och havet är en del ur ett stort projekt om havet som Hemingway arbetade med under en längre tid. En sammanslagning och en friläggning. Det är intressant att tänka sig hur Hemingway kan ha arbetat med sina texter, sina böcker. Han har själv skrivit en hel del om sitt skrivande, till exempel i En fest för livet som handlar om åren i Paris på 1920-talet då många av de tidiga novellerna kom till.

Jag har en bok från Everyman’s Library: Ernest Hemingway The Collected Stories. Den boken innehåller ett stort urval av Hemingways noveller, både från böcker och tidskrifter. I svensk översättning finns Hemingways noveller samlade i volymen I vår tid, som jag läste då jag gick i gymnasiet.

onsdag 26 februari 2014

Noveller och essäer


Jag läste nyligen Olle Thörnvalls bok Tankens konst. En essä om Hjalmar Söderbergs noveller som utkom på Ellerströms förlag 2011. Jag är nyfiken på Hjalmar Söderbergs noveller. Har läst romanerna Doktor Glas och Den allvarsamma leken. Och, många år tidigare, Historietter. Jag har även läst Bure Holmbäcks monografi om Hjalmar Söderberg. Olle Thörnvalls essäer läser jag gärna. I exempelvis essäboken På och utanför kartan (2006) skriver Thörnvall om författare som inte är de mest kända men som han vill uppmärksamma, och det är spännande läsning, att få följa spåren efter de författarna. Olle Thörnvall har även skrivit mycket om en annan Stockholmsskildrare och novellist: Gustaf Rune Eriks som skrev noveller och romaner vilka ofta utspelas på Södermalm i Stockholm.

Efter att jag läst Olle Thörnvalls essä om Hjalmar Söderberg så läste jag Med strömmen, en novell som Söderberg publicerade 1903 och som återutgivits av förlaget Novellix 2012. Novellen är hämtad ur samlingen Främlingarna (1903). Det tycks inte vara alldeles enkelt att få tag i Söderbergs novellsamlingar. När jag letade i bibliotekskatalogen nyligen såg jag novellsamlingar som senast gavs ut på 1940-talet. Ändå känns Hjalmar Söderbergs texter ständigt aktuella. Hans mest kända romaner finns alltid att få tag på i pocket och nya studier av författarskapet kommer ut. Senast en avhandling av Miranda Landen: Och nu börjar historien. Hjalmar Söderbergs novellkonst (2013). Novellix gör en viktig sak som tar upp Hjalmar Söderberg i sin serie, serien som innehåller både klassiska och nyskrivna noveller av olika författare. Kvalitetslitteratur i fickformat, som det står på baksidan av Med strömmen. Jag söker vidare.

måndag 24 februari 2014

Intervjua


Jag läste en bok om att intervjua, av Stig Hansén och Clas Thor, utgiven 1997 i Ordfronts serie med böcker om skrivande. Jag minns att jag köpte den boken en gång för flera år sedan på Bagarmossens bibliotek i en hylla med utrangerade böcker. Det är en lärorik bok som tar upp olika sidor av intervjuandets konst i journalistiskt arbete. Internet lyser med sin frånvaro i mitten av 1990-talet. Kanhända att det nu finns någon uppdaterad utgåva av Intervjua. Det är nog så med många böcker av det slaget som gavs ut för tio, femton eller tjugo år sedan, att de kan kännas lite väl daterade genom att nätet har ändrat förutsättningarna så mycket inom media. Inget Twitter eller Facebook år 1997. Inte heller bloggar, som väl slog igenom först i mitten av 00-talet. Och på 90-talet är papperstidningen inte heller hotad, även om nätupplagor började dyka upp. Aftonbladet var tidigt ute på webben. Boken Intervjua har undertiteln En grundbok inom media, och jag tror att de grunder som presenteras i boken gäller fortfarande.